Kiipeilijät

Kiipeilijät

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Pedon odotus

Tulipa hankittua sormilauta (aka fingerboard, lankku, lauta) pitkästä aika… Sormilaudan asentaminen vuokrakämppään on usein hieman kinkkistä puuhaa, varsinkin kun tuntuu, että elämä on välillä pelkkää muuttamista. Aina ei kehtaisi kysellä, että saako Hiltilla taräyttää miehekkäät reiät betoniseinään, ja varsinkin kun syyn selittäminen ei välttämättä herätä vuokranantajassa samoja viboja kuin asentajassa.

Tällä kertaa käytin kuitenkin hieman aikaa suunnitteluun ja parin sadan kruunun panostuksella, sekä töistä anastetuilla työkaluilla askartelin telineen. Lopputulos ei jäta jälkiä seinään, mutta lauta istuu paikoillaan enemmän kuin jämäkästi. Täytynee myöntää, että tuuria oli hieman asunnon pohjaratkaisussa, jossa vaatekomeroon johtava ovi on upotettu sopivasti nurkkaukseen ja varustettu paksuilla karmeilla.

Tuumasta toimeen, sen kummemmin vatuloimatta, ja suuntasin Alvikin K-Rautaan, mistä tarttui mukaan 120 cm x 18 cm liimapuulevyä, tarpeellinen määrä ruuveja ja muutama kulmarauta. Töistä lainasin pistosahan, vatupassin ja akkuporakoneen, joten kaikki oli valmista asennukseen. Ainoaksi pulmaksi muodostui ovenkarmien korkeus, jotka oli rakennettu huomattavasti karkeammalla mittatarkkuudella kuin oma telineeni, joten juoduin vielä hankkimaan muutamat stopperit tasapainottamaan rakennelman tasaiseti kaikkien kolmen karmin päälle. Itse sormilautahan on itseoikeutetusti Beastmaker 2000, jonka tilasin BK: nettikaupasta (erinomainen kahden päivän ilmainen toimitus Tukholmaan). 

Lopultahan sitä sitten pitäisi sillä sormilaudalla jotenkin treenailla, mutta miten? En halua rikkoa sormia, mutta haluaisin vähän lisäbuustia kiipeilyyn, sillä työkiireiden takia varsinaiset viikottaiset kiipeilyt rajoittuvat yleensä kolmeen tai ihan maksimissaan neljään kertaan. Ahkeran googlettamisen jälkeen päädyin lopputulemaan treenata alkuun pari kertaa viikossa Chris Webb Parsonin ohjelmaa soveltaen. Tässä oleellista on että kaikki toistot tehdään yhden käden roikunnoissa sormet puolikrimpissä, mikä on itseasiassa yllättävän vaikeaa, kun on tottunut pitämään enimmäkseen kiinni open otteella. Toistaiseksi laudastani löytyy vain muutamia otteita, joissa voin tämän trenin suorittaa puhtaasti. Tämä vie aikaa hieman vajaan puoli tuntia, ja päälle vielä muutamat sarjat planche harjoituksia ja core-treeniä. Yhteensä noin kolme varttia tehokasta treeniä, ja siirtymisaika pyöreä nolla minuuttia, joka on suurta plussaa ajankäytön hallinnan kannalta.





Kunhan sormet ovat ensin tottuneet lisärasitukseen, arvelin  lisätä ohjelmaan myös yhden treenin viikossa niin sanottua ”repetition”-treeniä, joka jäljittlee intensiteetiltään boulderprobleeman kiipeämistä. Eli yksi toisto on 7 sekuntia roikuntaa ja 3 sekuntia huilia, tämä toistetaan putkeen 6 kertaa ja sitten pidemmän palautumisen jälkeen vaihdetaan otetyyppia/sormia/tms. Tässäkin tavoitteena intensiivinen kolmen vartin sessio.

Lauta seinällä ja mies laudassa. Kolmen sormen vahva open.


Näillä eväillä eteenpäin, josko se elämän eka ulkokivien/-kallioiden 8a:kin lopulta menisi. 

Vaihtoehtoisiin otelaudan asennusratkaisuihin voi tutustua vaikkapa täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti